Масниця
Масниця символізує прихід весни,
відродження життєвих сил як людини, так і усієї природи. Також це час
примирення, злагоди та добра. У дохристиянську пору святкування Масниці
було приурочено до весняного рівнодення, яке у ряду народів, що використовують
сонячний календар, також було початком нового року. Нинішню назву свято
отримало після прийняття християнства на Русі. Справа в тому, що православна
Церква намагалася скасувати всі нагадування про язичництво. Тому з XVI століття
на Русі ввели церковне свято Сирна седмиця, або М'ясопуст,
яке передує Великому посту. У цей час потрібно було поступово
відмовляючись від спокус, підготувати свою душу і тіло до покаяння, пробачивши
образи і примирившись з рідними та близькими.
Серед традицій Масниці – випікання млинців,
що символізують сонце, та приготування вареників, що символізують півмісяць. Крім
того, печуть оладки, пироги, сирники і булочки.
Історія млинців налічує століття. З’явилася ця страва, коли ще не вміли випікати хліб. Наші пращури розмішували борошно з водою і виплескували на гаряче каміння.
Історія млинців налічує століття. З’явилася ця страва, коли ще не вміли випікати хліб. Наші пращури розмішували борошно з водою і виплескували на гаряче каміння.
У зв’язку з історичними
особливостями, майже кожен регіон України презентує власну версію млинців.
Ми ж пропонуємо класичний рецепт «білих» поліських млинців.
Комментарии
Отправить комментарий