Масниця

Масниця символізує прихід весни, відродження життєвих сил як людини, так і усієї природи. Також це час примирення, злагоди та добра. У дохристиянську пору святкування Масниці було приурочено до весняного рівнодення, яке у ряду народів, що використовують сонячний календар, також було початком нового року. Нинішню назву свято отримало після прийняття християнства на Русі. Справа в тому, що православна Церква намагалася скасувати всі нагадування про язичництво. Тому з XVI століття на Русі ввели церковне свято Сирна седмиця, або М'ясопуст, яке передує Великому посту. У цей час потрібно було поступово відмовляючись від спокус, підготувати свою душу і тіло до покаяння, пробачивши образи і примирившись з рідними та близькими.




Серед традицій Масниці – випікання млинців, що символізують сонце, та приготування вареників, що символізують півмісяць. Крім того, печуть оладки, пироги, сирники і булочки.
Історія млинців налічує століття. З’явилася ця страва, коли ще не вміли випікати хліб. Наші пращури розмішували борошно з водою і виплескували на гаряче каміння.

У зв’язку з історичними особливостями, майже кожен регіон України презентує власну версію млинців. Ми ж пропонуємо класичний рецепт «білих» поліських млинців.



Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

НЕБЕСНА СОТНЯ

МИЦИК ФЕДІР ОЛЕКСІЙОВИЧ

УКРАЇНСЬКА ЯК КОД НАЦІЇ: ЧОМУ ДІТЯМ ВАРТО ГОВОРИТИ РІДНОЮ МОВОЮ